Alimente printate 3D – Fapte si mituri

Alimente printate 3D – Fapte si mituri

Designerii si inginerii au folosit tehnologia printarii 3D de multi ani, insa este inca o noutate pentru multi producatori si artisti, care au descoperit aceasta tehnologie dupa ce a devenit mai accesibila. Printre oamenii care sunt nerabdatori sa utilizeze printarea 3D se numara bucatarii si cofetarii.

cake_topping_3D_systems-1024x599

Sursa: 3D Systems

In industria alimentara primele produse cu care s-a experimentat printarea 3D au fost topping-ul pentru torturi, bomboanele si alte ciudatenii artistice, insa incet acest procedeu a devenit mai cunoscut si bucatarii/cofetarii au inceput sa printeze si cu alte materiale.

Creatii dulci

Expermentele de pana acum arata ca printarea 3D va avea succes in cofetarie. Specialistii au creat o serie de topping-uri care nu puteau fi create prin alte modalitati. Astfel s-a creat si Chef Jet machine, care poate printa cu zahar si este ceritifata pentru productia de alimente. Customizarea unui produs ar putea deveni una dintre cele mai mari avantaje ale printarii 3D cu alimente, chiar daca nu multi folosesc aceasta tehnologie pentru a produce cantitati industriale.

chefjet-sugar-2-hires2-1024x683

Sursa: 3D Systems

Gigantii din industria alimentara demonstraza cum printarea 3D poate fi implementata in anumite stagii ale dezvoltarii produsului. Compania britanica Cadbury foloseste imprimante 3D traditionale pentru a crea matrite si prototipuri noi de dulciuri, care de multe ori nu ar putea fi create fara o linie de productie complexa. In acest fel reusesc sa grabeasca procesul de dezvoltare si sa scada costurile aferente introducerii unui produs nou pe piata.

Bubbly_Cadbury-1024x490

Sursa: Cadbury

Nu doar dulciuri

Compania italiana Barilla demonstreaza ca printarea 3D nu se aplica doar dulciurilor. Acestia, impreuna cu Institutul TNO, lucreaza la crearea unei imprimante 3D destinate exclusiv printarii cu faina din grau. Aceasta implementare prezinta un potential de customizare mare si astfel, in viitor, vom putea crea si comanda paste personalizate pentru nunti sau restaurante.

barilla_source_tno

Sursa: TNO

Experimente

Compania chineza Beets a efectuat mai multe experimente cu imprimanta ZMorp 2.0 SX . Pe langa dulciurile din ciocolata, acestia au printat si animale din jeleuri si figurine din crema de branza Philadelphia.

Food3dPrinting_03-1024x674Food3dPrinting_02-1024x505

La fel ca toti cei care printeza cu mancare, si cei de la Beets au trebuit sa-si creeze propriile materiale. Mancarea nu este ca si plasticul, nu vine cu o reteta perfecta. De exemplu, pentru crearea dulciurilor din ciocolata acestia au trebuit sa foloseasca mousse de ciocolata in schimbul ciolocolatei topite.

Trebuie sa luam in cosiderare si aspectele legale ale acestui proces de fabricatie, deoarece majoritatea imprimantelor nu au certificate pentru productia de alimente, in unele tari este si ilegala productia alimentelor prin acest procedeu. Din acest motiv majoritatea procedeelor de printare 3D sunt inca experimentale si artistice.

Food3dPrinting_01

Chiar daca printarea 3D are multe limitatii si duce lipsa de certificare, are atat de mult potential incat chiar si cercetatorii de la NASA testeaza aceasta tehnologie cu scopul de a o utliza in spatiu. Este o viziune destul de indrazneaza, insa unii afirma ca toata lumea va avea o imprimanta 3D  in propria bucatarie.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *