Ce este printarea 3D?

Ce este printarea 3D?

Printarea 3D sau additive manufacturing (proces de fabricație a materialelor aditive) este un proces de fabricație a obiectelor tridimensionale solide pe baza unor fisiere digitale. Un obiect 3D este realizat printr-un proces aditiv. Într-un astfel de proces obiectul este construit prin stratificarea succesivă a materialului. Fiecare astfel de strat poate fi văzut ca o felie orizontală din obiectul fabricat.

Cum începe procesul de printare de 3D?

Totul începe cu conceperea unui design virtual al obiectului pe care vrem să îl printăm. Designul virtual poate fi creat de exemplu sub forma unui fișier CAD (Computer Aided Design). De aici sunt doar câțiva pași de urmat pentru ca designul să se transforme într-un obiect real.

3d-process-2Printarea 3D a devenit un procedeu care a câștigat notorietate în ultimii ani datorită avantajelor majore pe care le are.

Primul motiv pentru care multi aleg această metodă de printare este faptul că nu necesită matrițe. Realizarea matrițelor moderne poate dura uneori până la câteva săptămâni și este un proces costisitor. În plus, cu o imprimată 3D se poate realiza un obiect dintr-o singură bucată și astfel nu este necesar niciun alt procedeu de asamblare. Odată ce materialul de suport (cel care se dizolvă în apă, acetona sau D‘limonene) este eliminat obținem produsul finit.

Costul unui astfel de serviciu este mult mai mic daca il raportam doar la volum, deoarece nu sunt necesare alte manopere și procedee adiacente, astfel cheltuielile raportându-se doar la dimensiunea obiectului.

Ultimul, și probabil cel mai mare avantaj pe care îl reprezintă este faptul că se pot realiza forme imposibile pentru tehnologia tradițională. Prin printare 3D putem realiza mecanisme perfect funcționale dintr-o singură operațiune. Lanțuri, cutii de viteze sau chiar motoare pot fi imprimante într-un singur proces tehnologic.

În ce domenii este folosită prototiparea 3D?

Deși la inceput această tehnologie a fost folosită în special pentru crearea de prototipuri, lucrurile au început să se schimbe. În prezent, mulți producători din diverse domenii iși produc componente, sau chiar produse complete, prin tehnologii de printare 3D. Începând cu industria aero-spațială până la crearea de modele sau implanturi medicale, prototiparea 3D este folosi într-un mod sau altul în aproape toate domeniile.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *