Dispozitiv realizat prin tiparirea 3D care ar putea veni in ajutorul pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii.

dispozitiv 3D

Dispozitiv realizat prin tiparirea 3D care ar putea veni in ajutorul pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii.

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au dezvoltat, prin tiparirea 3D, un dispozitiv care ar putea veni in ajutorul pacientilor cu leziuni ale maduvei spinarii.

In Statele Unite, 285.000 de oameni sufera in prezent de leziuni ale maduvei spinarii si anual se inregistreaza aproximativ 17.000 de cazuri noi. Cu toate acestea, nu exista tratamente precise pentru a ajuta pacientii sa isi recapete functiile sau sa atenueze durerea.

Insa acest lucru s-ar putea schimba! O colaborare intre ingineri si cercetatorii medicali de la Universitatea din Minnesota au pus bazele unui dispozitiv tiparit 3D, care poate ameliora durerea.

Acest dispozitiv functioneaza ca o platforma care se aplica in zona ranita a maduvei spinarii. Inainte de implantarea acestui ghid, celulele specializare sunt imprimate 3D, iar rezultatul functioneaza ca o punte intre celulele nervoase vii. Prin tehnici noi de bioinginerie, cercetatorii au reusit sa programeze celulele, iar cu ajutorul dispozitivului 3D au tinut in viata celulele stem neuronal, fapt ce le-a permite sa se transforme in neuroni.

 

 

Desi printarea 3D a unor astfel de celule a fost dificila, cercetatorii au reusit sa pastreze aproximativ 75% din celule in timpul procesului de imprimare 3D.

Cu toate ca acest tratament este inca in faza de testare, in viitor, un astfel de dispozitiv 3D ar putea imbunatati vietile multor oameni, ajutand la recuperarea functiilor muschilor.

 

Sursa: Science Daily

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *