Istoria tehnologiei 3D

printare 3D

Istoria tehnologiei 3D

Din punct de vedere istoric, dezvoltarea tehnologiei a inceput in 1980: Hideo Kodama de la Institutul National de Cercetare Industriala din Nagoya a publicat primul articol despre cum materialele folosite numite „fotopolymers” care se intaresc atunci cand sunt expuse la lumina UV pot fi folosite pentru a produce rapid prototipuri solide. Desi hartia sa a pus bazele tiparirii 3D, el nu a fost primul care a construit o imprimanta 3D.

Aceasta onoare de prestigiu se indreapta spre inginerul Chuck Hull, caare a proiectat si a creat prima imprimanta 3D, in anul 1984. Sistemul pe care Hull urma sa-l dezvolte, cunoscut sub numele de stereolitografie, a folosit un fascicul de lumina UV pentru a schita forma obiectului dintr-o cuva de fotopolimer lichid.

El a depus un brevet asupra tehnologiei, intitulat „Aparatura pentru producerea obiectelor tridimensionale prin stereolitografie”, in anul 1986. Brevetul sau a acoperit multe aspecte ale tiparirii 3D, inclusiv software-ul de proiectare si operare, tehnici si o varietate de materiale.

Un alt brevet, in anul 1989, a fost acordat lui Carl Deckard, un student absolvent al Universitatii din Texas, care a dezvoltat o metoda numita „sinterizare selectiva cu laser” (SLS).

Tot in anul 1989, inventatorul S.Scott Crump a brevetat tehnologia FDM (modelare prin depunere de material topit).

Tehnologia FDM a ramas cea mai populara si cea mai recunoscuta forma de tiparire 3D.

 

Sursa: www.thoughtco.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *