Printare 3D cu metal!

Printare 3D cu metal!

URMATORUL NIVEL.

Acum putem printa 3D cu aproape orice material. Doriti sa imprimati o casa din beton, o cornee umana dintr-o cerneala bio sau o pizza din aluat, sos si branza? Singurul material care sa dovedit un pic mai complicat, insa, este metalul. Imprimantele industriale sunt la inaltime, dar inca nu am vazut o imprimanta 3D comerciala care poate crea obiecte din metal cu aceeasi usurinta cu, care creaza obiecte din plastic. Cu toate acestea, cercetatorii de la Universitatea Yale cred ca au găsit o modalitate de a imprima 3D obiecte metalice mai usor decat oricand. Ei au publicat studiul lor in revista Materials Today.

CUM FUNCTIONEAZA.

Problema cu tiparirea obiectelor din metal? Metalele nu sunt gasite intr-o stare usor de tiparit – nu este usor sa le obtinem suficient de moi pentru a le modela in diferite forme, ceea ce este destul de simplu de a face cu plasticul. Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii au apelat la „Bulk Metallic Glasses” (BMG) sau altfel spus metal amorf. Un BMG este un tip de material metalic care nu prezinta aceeasi structura atomica rigida ca cele mai multe aliaje metalice. Aceasta inseamna ca BMG-urile se pot inmuia mai usor decat cele mai multe metale, dar ele sunt inca puternice, cu limite elastice ridicate, rezistenta la rupere si rezistenta la coroziune – calitati asociate in mod obisnuit cu metalele. Pentru studiul lor de imprimare 3D, echipa Yale sa concentrat asupra unui BMG usor accesibil, care conține zirconiu, titan, cupru, nichel si beriliu. In aceleasi conditii utilizate pentru imprimarea 3D cu materiale plastice, cercetatorii au fortat tijele BMG printr-un sistem de hranire incalzit la 460 ° C pentru a inmuia BMG-ul. Folosind acest proces, au descoperit ca pot imprima un numar de forme diferite din materialul metalic cu rezistenta ridicata.

O NOUA ERA.

Echipa sustine ca a testat deja cu succes sistemul sau de tiparire 3D cu diverse alte BMG-uri. Urmatorul pas este „a face procesul mai practic si mai usor de utilizat din punct de vedere comercial”, a declarat cercetătorul Jan Schroers intr-un comunicat de presa. Aplicatiile pentru un dispozitiv care simplifica imprimarea 3D sunt practic nelimitate. Un mecanic ar putea construi pur si simplu piesa necesara pentru a va repara masina in timp ce asteptati la magazin; oamenii ar putea imprima piese metalice pentru proiecte ingineresti chiar in garajele lor. In cele din urma, aceasta cercetare ar putea marca trecerea comerciala a tipăririi 3D de la epoca plastica la epoca metalica.

Sursa: www.futurism.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *