Sabloanele de tiparire 3D cu zahar ar putea ajuta la cresterea organelor

sabloane 3D

Sabloanele de tiparire 3D cu zahar ar putea ajuta la cresterea organelor

Sabloanele de tiparire 3D cu zahar ar putea ajuta la cresterea organelor

Zaharul. Acest dulce ramane fascinatia copiilor. Capacitatea sa de  a se topi intr-o substanta asemanatoare sticlei, le permite artistilor de cofetarie sa creeze expozitii gustoase, demne de muzee sau pur si simplu, servite ca un desert imprimat 3D.  De fapt, zaharul nu este minunat doar pentru gatit si proiectare , ci si pentru stiinta!

Universitatea din Illinois a anuntat ca Matthew Gelber – doctorant absolvent – si Rohin Bhargava – profesor de biochimie si director al Centrului pentru Cancer de la Illinois, au creat un nou tip de imprimanta 3D, capabila sa tipareasca structuri biologice detaliate din… zahar!

Desi exista si alte imprimante 3D capabile sa lucreze cu zahar, Bhargava foloseste isomalt, un inlocuitor de zahar derivat din sfecla. Dupa ce se topeste si se tipareste, structurile de zahar rezultate se racesc si se solidifica, creand o schema robusta. Astfel, aceste structuri sunt deosebit de utile in fabricarea dispozitivelor si in domenii legate de sanatate, cum ar fi ingineria biomedicala si cercetarea cancerului.

„Aceasta este o modalitate foarte buna de a crea forme in jurul carora sa putem modela materiale moi sau sa creastem celule si tesaturi, urmand ca schela de zahar sa se dizolve”, a spus Bhargava.

Zaharul tiparit poate fi dificil cand incercati sa imprimati schele pentru tesutul cardiac in crestere. Prea multa presiune si rezultatul este formular, prea multa caldura si se cristalizeaza sau arde. Din fericire, izomaltul este mai putin predispus la cristalizare decat zaharul tipic si rezista decolorarii atunci cand este topit.

Imprimanta 3D creata de echipa de la Universitatea din Illinois are setari foarte specifice: prin controlul precis al vitezei, temperaturii si presiunii, aceasta poate produce panglici si tuburi complexe de izomalt, care seamana cu structurile organice, fara arderea zaharului sau crearea de structuri prea fragile.

Dupa ce un tesul creste in jurul scheletului de zahar tiparit, zaharul se va dizolva, lasand in urma o structura organica auto-sustinuta. Mai exact o serie de tuburi si tuneluri intercalate care pot fi folosite ca vase de sange pentru a transporta substante nutritive sau pentru a crea canale in anumite dispozitive medicale.

Desi ar putea sa mai treaca un timp inainte ca schelele de zahar sa fie folosite pentru imprimarea 3D a organelor umane sau a dispozitivelor medicale bazate pe hidrogel, tehnologia este promitatoare si marcheaza o alta victorie dulce pentru viitorul medicinei.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *