Proiecte de viitor: inimi printate 3D

inimi printate 3D

Proiecte de viitor: inimi printate 3D

Proiecte de viitor: inimi printate 3D

Bioprintul 3D este o tehnica de fabricare a aditivilor care combina celule, compusi si biomateriale pentru a crea structuri asemanatoare tesuturilor utilizate in ingineria medicala si in tesuturi. Spre deosebire de imprimarea 3D traditionala FDM, care foloseste filament sau plastic, bioprintingul utilizeaza „bioink”, care este un amestec de biomateriale si celule.

Dupa cum va puteti imagina, aceasta tehnologie este importanta pentru industria medicala. Utilizarea sa principala ar fi sa salveze vietile a milioane de pacienti care au nevoie de un transplant.
Desi pana in prezent nu a fost realizat cu succes un organ biologic complet artificial, multe companii si grupuri de cercetare si-au indreptat atentia spre o inima imprimata pe deplin 3D. Iata cateva dintre cele mai promitatoare proiecte din 2018:

 

 1. Biolife4D

  In acest an, compania Biolife4D a demonstrat cu succes bioprint-ul real al unui plasture de tesut cardiac uman. Procesul lor a inceput cu o procedura de imagistica prin rezonanta magnetica, utilizata pentru a crea o imagine 3D pentru inima pacientului. Apoi, un model digital al inimii noi a fost proiectat pentru a se potrivi cu forma si dimensiunea originalului. Iar bioink-ul a fost creat folosind celule ale inimii ale pacientilor, combinate cu nutrienti si alte biomateriale.
  Pentru moment, compania a reusit sa tipareasca cu succes un plasture de tesut cardiac vascularizat si conducator. Asta inseamna ca plasturele de tesut cardiac are flux sanguin si se poate contracta ca o inima reala. Urmatoarele etape ale companiei sunt de a crea valve, grefe vasculare cu diamentru mic si o inima tiparita in miniatura 3D.
  biolife4d

 2. Institutul pentru Medicina Regenerativa Wake Forest 

  Dr. Anthony Atala, directorul Institutului pentru Medicina Regenerativa Wake Forest este un nume urias in domeniul bioprintului 3D. In aprilie 2018, impreuna cu echipa sa, acesta a publicat o lucrare care descrie modul in care au dezvoltat – prin bioprinting 3D- tesut cardiac folosind celulele de la inima unui sobolan.
  Celulele au imprimate in structuri precise. Aceasta a permis celulelor cardiace sa se alinieze intr-o structura organizata similara cu tesutul cardiac uman. Dr. Atala si colegii sai au putut chiar sa testeze efectele adrenalinei, care mareste ritmul cardiac , si carbocholul, care scade ritmul cardiac. Ei au descoperit ca ambele medicamente au dus la modificarea preconizata a ritmului cardiac.
  Cu toate acestea, la fel ca si in cazul Biolife4D, exista inca multe lucruri de facut inainte de a ajunge la o inima imprimata 3D functionala si vascularizata 3D.institutul pentru medicina regenerativa

 3. Inima artificala de silicon

  O echipa de cercetatori din Elvetia a publicat o lucrare care descrie dezvoltarea unei inimi pe deplin functionale, imprimata in silicon. La fel ca o inima adevarata, aceasta versiune siliconica are ventricule de stanga si de dreapta, precum si o camera care are actiunea de pompare prin aer presurizat. Din nefericire, limitarea la acest proiect curent este faptul ca inima imprimata 3D dureaza doar aproximativ 30 de minute sau 3000 de lovituri inainte ca materialul sa se degradeze si sa slabeasca.
  inima artificala din silicon

Chiar daca inca nu s-a reusit printarea unei inimi umane functionale, munca tuturor cercetatorilor din domeniul bioprinting-ului demonstreaza modul in care ne apropiem rapid de capacitatea de a inlocui inimile, fara a fi nevoie de transplanturi.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *