Ce este bioink-ul?

bioink

Ce este bioink-ul?

Bioink-ul este un material utilizat in tehnologia 3D pentru a produse tesut viu artificial. Poate fi compus numai din celule, dar in majoritatea cazurilor este adaugat si un material purtator suplimentar care inveleste celulele. Acest material purtator este de obicei un gel biopolimer care actioneaza precum un schelet molecular 3D. Astfel, celulele se ataseaza acestui gel, ceea ce le permite sa se raspandeasca, sa creasca sa se prolifereze.

Bioink-ul este un gel, nu un filament!

O caracteristica importanta a acestui material este capacitatea sa de a retine apa, facandu-i un hidrogel. Acest hidrogel are un rol predominant in stabilitatea mecanica a tesaturilor fabricate, ceea ce va influenta fidelitatea 3D a obiectului care este bioprintat.

Un echilibru dedicat

Pentru a fabrica o parte dintr-o imprimanta 3D de tip FDM, folosim temperatura pentru a exploata tranzitiile in termoplastice. Ii conducem de la o stare solita la una de topire, cand transverseaza extruderul. Acestia devin din nou solizi, cand se racesc.

De asemenea, bioink-ul trebuie sa treaca prin forma de  tranzitie, care sa permita distribuirea corecta in spatiu. Atat termoplasticele, cat si bioink-ul sunt fabricate din polimeri, dar polimerii pot fi foarte diferiti. Polimerii din bioink trebuie sa poata forma un gel cu o consistenta destul de solida, deoarece acest lucru va permite o inalta fidelitate a imprimarii.

Cu toate acestea, polimerii din gel nu pot forma o retea atat de stransa si rigida incat sa incarce literalmente celulele. Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa fie controlati, iar una dintre posibilitatile de control este prin temperatura. Bineinteles, temperatura folosita la bioprintare nu poate fi prea mare, astfel incat celulele vor fi fierte.

Bioink-ul are sarcina de a transporta in siguranta celulele prin duza si in patul de imprimare.

 

 

Sursa: www.all3dp.com

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *