Oamenii de stiinta creeaza materiale meta-cristalice prin imprimarea 3D

Oamenii de stiinta creeaza materiale meta-cristalice prin imprimarea 3D

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Sheffield si Colegiul Imperial din Londra au creat o noua familie de materiale denumite “meta-cristale”, care sunt mai puternice si mai durabile.

“Aceasta abordare a dezvoltarii materialelor are potential pentru sectorul de productie a aditivilor”, a declarat Iain Todd, profesor la Universitatea din Sheffield, care a fost implicat in acest proiect.

Produsele fabricate din metal imbinate cu materiale proiectate pentru a avea proprietati speciale, vor permite inginerilor sa creeze materiale mai tolerante la deteriorari.

Pentru a dezvolta meta-cristale, oamenii de stiinta utilizeaza constructii de zabrele pentru a imita structurile policristaline ale metalelor. Materialele fabricate rezultate pot crea imprimari 3D care sunt mai usoare, mai puternice si mai robuste decat oricand.

material meta-cristalic

Meta-cristalele, mai puternice, mai robuste

Utilizarea structurilor de zabrele pentru a creste puterea si a reduce greutatea nu este un concept nou in imprimarea 3D. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au spus, ca inainte de munca lor, modelele au avut in mod regulat un aspect uniform. Aceasta uniformitate inseamna ca, atunci cand se aplica presiune, structura se poate deforma permanent, deoarece zabrelele se sparg, provocand o daramare.

In schimb, materialele cu multe cristale – numite policristaline – au o aliniere aleatorie. Asta inseamna ca presiunea asupra structurii poate crea o fisura, dar cand acea fisura atinge un cristal unde atomii sunt aliniati diferit, aceasta va incetini sau se va opri in totalitate.

Aceasta abordare ar putea fi folosita in “dezvoltarea de noi materiale avansate care sunt usoare si robuste, din punct de vedere mecanic, cu potentialul de a promova viitoarele tehnologii cu emisii scazute de carbon”, a spus profesorul Pham, de la Colegiul Imperial din Londra.

Pe langa dezvoltarea materialelor proiectate, cercetatorii le folosesc pentru a studia in continuare munca cu metalul.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *