Metode de invatare prin imprimarea 3D

picioare imprimate 3D

Metode de invatare prin imprimarea 3D

Pentru a ajuta la imbunatatirea starii de sanatate pentru membrele inferioare cu risc ridicat de ulcer, cercetatorii de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) au dezvoltat o metoda : acestia creeaza ulceratii realiste folosind picioare imprimate 3D, zahar pudra, supa de pui si rasina flexibila. Astfel, studentii pot invata cum  sa trateze conditiile de risc pentru picior.

„Gestionarea si tratarea cu adevarat a conditiilor severe de picior este o abilitate pediatrica esentiala, in special avand in vedere cresterea consistenta a diabetului de tip 2 in cadrul populatiei noastre”, a spus dr. Helen Banwell, care a dezvoltat metoda impreuna cu Dr. Ryan Causby. Ambii sunt cercetatori la UniSA.

„Ingrijirea piciorului este incredibil de importanta pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece chiar si o taietura mica poate duce la consecinte catastrofale, inclusiv ulcere ale piciorului, rani ale membrelor inferioare sau amputari”, a adaungat Banwell.

Aceasta metoda este de altfel, prima initiativa podistrica la nivel mondial si implica imprimarea 3D a unei forme de picior cu cavitati asemanatoare ranilor si apoi adaugarea amestecului substantei lipicioase la cateva dintre modele, pentru a imita plagi infectate cu diabet.

Banwell explica faptul ca in ultimii 20 de ani s-a inregistrat o crestere cu 30% a ratelor de amputare a membrelor inferioare, iar 85% dintre cazuri au fost procedate de un ulcer de picior care ar fi putut fi prevenit. „Cea mai eficienta modalitate de a gestiona aceste conditii este sa indepartati din punct de vedere medical pielea moarta sau deteriorata pentru a expune pielea sanatoasa dedesubt si a incuraja vindecarea. Insa invatarea abilitatilor necesare pentru scalpel este o provocare din cauza riscurilor de `practicare`  a unei astfel de populatii cu risc sporit”, adauga Banwell.

Solutia? Picioare imprimate 3D! Aici echipa de podiatrie a UniSA trebuie sa devina creativa pentru a crea ulcere si efecte asemanatoare. Amestecul creat din supa de pui si zaharul pudra este utilizat pentru crearea ulceratii piciorului, la care echipa trebuie sa vina, de asemenea, cu modalitati de a imita multe alte conditii, de la gangrena uscata pana la puroi. Rezultatele sporesc invatarea unui student  si, de altfel, ar putea salva membrele infectate.

„Modelele de picior 3D si leziunile imbatabile cu care le imbunatatim ne permit sa oferum un instrument de invatare realist, dar sigur pentru ca studentii sa isi exerseze abilitatile de scalpel, fara stresul sau anxietatea tratarii unui pacient adevarat”, explica in continuare Banwell.

Cercetatoarea Helen Banwell incurajeaza modalitatile de invatare prin tehnologii noi, motiv pentru care acest proiect  de imprimare 3D nu este singurul in curs de desfasurare la UniSA.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *