Primul pancreas bionic din lume printat 3D

Primul pancreas bionic din lume printat 3D

La nivel mondial, exista 415 milioane de oameni care au diabet zaharat, ceea ce inseamna ca acestia nu pot produce hormonii necesari pentru digerarea corecta a zaharului. Cel mai bun tratament pentru diabet, in prezent, este o pompa de insulina.

Cu toate acestea, cercetatorii de la Fundatia pentru Cercetare si Dezvoltare Stiintifica din Polonia au imprimat 3D primul pancreas bionic, despre care cred ca ar putea fi folosit int-o zi pentru a trata mai eficient diabetul.

Dr. Wszola, principalul cercetator al acestui proiect, a comentat: “Scopul proiectului este de a crea un pacreas functional. Unul care poate fi transpantat fara probleme majore.”

pancreas bionic

Optiunile curente de transplantare a pancreasului vin cu riscuri ridicate si duc in mod regulat la complicatii post-chirurgicale. In plus, exista un deficit de organe, ceea ce inseamna ca transpanturile pentru multi oameni nici macar nu ar fi posibile.

Dar un bancreas bioprintat ar putea reduce riscul de respingere deoarece aceasta ar fi creat folosind celulele pacientului. Desi lucrarea oamenilor de stiinta nu a putut inca inlocui complet pancreasul, un model bioprintat ar putea restabili sau chiar incepe productia de insulina.

Pentru dezvoltarea unui pancreas bioprintat, echipa a creat un amestec de insule pancreatice din animale si biocerneala pentru a sustine celulele tiparite 3D. Bioprinterul functioneaza prin faptul ca are doua seringi, una care afiseaza amestecul si alta care adauga vasele de sange.

Lucrarile cercetatorului demonstreaza ca, teoretic, intr-o zi am putea elimina necesitatea listelor de asteptare pentru organe. Dar, dr. Wiszola spune: “Nimeni nu a fondat inca un organ solid cu vascularizare completa”.

Urmatorul pas pentru cercetatori este de a testa pancreasul bionic pe soareci, in luna aprilie 2019 si apoi la porci, in octombrie 2019. Acest lucru va arata modul in care un organ bioprintat se adapteaza pe un organism viu.

Cercetatorii sunt siguri ca aceasta lucrare este un pas imens spre vindecarea diabetului.

 

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *