Metamateriale printate 3D pentru imbunatatirea calitatii sunetului

Metamateriale printate 3D pentru imbunatatirea calitatii sunetului

Cercetatorii de la universitatile din Bristol si Sussex din Marea Britanie au dezvoltat noi metamateriale tiparite 3D, care schimba modul in care sunetul este livrat. Ei cred ca munca lor ar putea fi folosita intr-o buna zi pentru multe aplicatii: de la imbunatatirea sunetului in salile de concerte la crearea ultrasunetelor de intensitate ridicata pentru distrugerea tumorilor.

Ideea este similara modului in care este manipulata lumina, indiferent daca este vorba de focalizare sau de iluminarea unei incaperi intregi. Dr. Gianluca Memoli, cercetatorul principal si lector in Interfete si Interactiuni de la Universitatea din Sussex, a declarat: „Metamaterialele acustice sunt materiale normale, cum ar fi plastic, hartie lemn sau cauciuc, dar proiectate astfel incat geometria interna sa sculpteze sunetul”.

Lucrarile cercetatorului implica metamateriale 3D, tiparite sub forma unor caramizi, asemanatoare jocului Lego. Aceste caramizi sunt puse impreuna pentru a manipula valurile sonore intr-o multitudine de moduri. De exemplu, cand sunt infasurate, undele de sunet pot fi incetinite. Anumite intervale de frecvente pot fi dispersate, filtrate sau focalizate, facandu-l un material ideal pentru medii de sunet problematice. Memoli adauga ca, desi ideea de „lentile acustice” exsita de cincizeci de ani, aceasta este prima data cand s-au explorat sisteme de sunet cu lentile „practice”.

metamateriale 3D

Manipularea sunetului ar putea imbunatati experientele din stalile de teatru

Letizia Chisari, contribuitor la cercetare, a declarat: „In viitor, metamaterialele acustice pot schimba modul in care sunt difuzate in concerte si teatre, asigurandu-ne ca toata lumea primeste cu adevarat sunetul pe care il platesc. ”

In prezent, doar cateva dintre caramizile de tip Lego pot fi asamblate impreuna. Cercetatorii lucreaza acum la cresterea amplorii tehnicii. Utilizarile ulterioare ar putea include intr-o buna zi utilizarea unui microfon pentru a determina daca piesele mici ale masinilor sunt in stare de functionare.

In viitor, dispozitivele bazate pe metamateriale acustice vor conduce la noi modalitati de a oferi, de a experimenta si chiar de a gandi sunetul.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *