Manechinul unui nou-nascut tiparit 3D imbunatateste instruirea pentru resuscitare

Manechinul unui nou-nascut tiparit 3D imbunatateste instruirea pentru resuscitare

Mark Thielen, cercetator la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, a utilizat tiparirea 3D pentru a crea un manechin real, pentru a imbunatati instruirea oferita neonatologilor in resuscitarea copiilor.

In fiecare an, doua milioane de copii se sufoca in timpul nasterii, ceea ce poate duce la daune pe tot parcursul vietii. Pentru a reduce aparitia unor probleme ireparabile, este necesara o pregatire a medicilor pentru a lua masuri rapide.

Cu toate acestea, explica Thielen, manechinele utilizate in prezent pentru a antrena resuscitarea copiilor nu sunt viabile. Acest lucru l-a determinat sa creeze un manechin imbunatatit pentru proiectul sau de doctorat.

Rezultatul obtinul de Thielen a manechinului tiparit 3D a fost dezvoltat utilizand o scanare IRM a unui nou-nascut adevarat. Fiecare detaliu al bebelusului a fost tiparit 3D, incluzand oasele toracice, organele si un sistem circulator.

Desi un prototip costa 50.000 de euro pentru tiparirea 3D, Thielen se asteapta ca acesta sa poata sa transporte modelul in întreaga lume, astfel incat cei care il cer pentru formare sa poata plati un pret de inchiriere accesibil.

cutie toracica 3d
Modelul de copil tiparit 3D imbunatateste deja pregatirea neonatologilor de la Centrul Medical Maxima din Veldhoven

Pentru a tipari modelul 3D al copilului, Thielen a folosit materiale plastice puternice si flexibile pentru oase si materiale siliconice moi pentru plamani, muschi, grasimi, piele si inima.

Imprimarea tridimensionala a cutiei toracice a fost o adevarata provocare, un efort enorm care a necesitat luni de munca „, spune Thielen. „Am petrecut ore in sir pentru a identifica marginile fiecarui os in imagini RMN. De multe ori, daca imaginile care au fost analizate automat de un software de imagine au dat rezultate nesatisfacatoare,  a trebuit sa repornesc de la zero si sa fac totul manual.

Nu numai ca manechinul arata ca un copil, ci ofera, de asemenea, informatii in timp real despre ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Mai mult, masoara modul in care un utilizator se deschide si isi pozitioneaza maxilarul si cat de eficient este masajul cardiac.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *