Prima inima printata 3D cu ajutorul propriilor celule ale pacientilor

3d heart

Prima inima printata 3D cu ajutorul propriilor celule ale pacientilor

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv a creat o inima imprimata 3D, care se potriveste complet cu proprietatile imunologice, celulare, biochimice si anatomice ale unui pacient uman.

„Aceasta este prima data cand cineva a proiectat cu succes si a imprimat o inima intreaga, plina de celule, vase de sange, ventricule si camere”, a declarat profesorul Tal Dvir de la Scoala de Biologie Celulara Moleculara si Biotehnologie TAU, care a condus  studiul de cercetare .

Procesul a presupus efectuarea unei biopsii de tesut gras de la pacienti, dupa care s-au separat materialele celulare. In timp ce celulele au fost reprogramate pentru a deveni celule stem pluripotente si diferentiate de celulele cardiace sau endoteliale, matricea extracelulara (ECM), o retea tridimensionala de macromolecule extracelulare, cum ar fi colagenul si glicoproteinele, au fost transformate intr-un hidrogel personalizat care a servit ca o „cerneala” de printare.

Celulele diferentiate au fost apoi amestecate cu cernelurile bio si au fost utilizate pentru printarea 3D personalizata pe pacienti cu vasele de sange si, ulterior, cu o inima intreaga.

3d printed heart

Procesul de imprimare 3D dureaza aproximativ 3-4 ore

„Aceasta inima este facuta din celule umane si materiale biologice specifice pacientului. In procesul nostru, aceste materiale servesc drept bio-cerneluri, substante obtinute din zaharuri si proteine, ​​care pot fi utilizate pentru tiparirea 3D a modelelor de țesut complex. Rezultatele demonstreaza potentialul abordarii noastre pentru ingineria personalizata de inlocuire a tesuturilor si organelor in viitor. „, a explicat Dvir.

In acest stadiu, inima imprimata 3D produsa la TAU este dimensionata pentru un iepure si va trebui sa treaca printr-un proces de maturare in bioreactoare pentru a mentine celulele in viata si pentru a le creste, pentru a se adapta la o inima de dimensiuni medii. Urmatorul pas este sa invete inimile  printate cum sa obtina capacitatea de pompare.

Procesul de maturare va dura aproximativ o luna, dupa care va fi transplantat in animale, cum ar fi iepuri si sobolani, pentru testare. „Speranta este ca in termen de 10 ani vor fi imprimante organe 3D in cele mai bune spitale din intreaga lume, iar aceste proceduri vor fi efectuate in mod obisnuit „, a declarat profesorul Dvir.

 

 

Sursa: www.3ders.org

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *