Bioprintarea structurii osoase pentru misiunile spatiale

bioprintare 3D

Bioprintarea structurii osoase pentru misiunile spatiale

Agentia Spatiala Europeana lucreaza la un proiect pentru tiparirea in 3D a tesuturilor vii pentru utilizarea acestora in misiunile spatiale. Pana in prezent, s-a utilizat bio-tiparirea pentru a crea mostre de oase si piele, care ar putea fi recreate intr-un mediu cu gravitate scazuta.

La Universitatea Tehnica Dresda din Germania, oamenii de stiinta au bio-printat mostre de os si piele cu susul in jos. Lucrarea lor face parte din proiectul 3D Printing of Tissue Living pentru Agentia Spatiala Europeana pentru explorarea spatiului. Scopul acestui proiect este de a determina daca tiparirea 3D este o optiune viabila pentru medii cu gravitate scazuta precum Marte.

“Producerea probei osoase implica imprimarea celulelor stem umane cu o compozitie asemanatoare bio-cernelurilor si adaugarea fosfatului de calciu ca material de suport pentru structura osoasa, care ulterior este absorbitain faza de crestere”, a spus Nieves Cubo, specialist de bioprinting specialist din cadrul Universitatii Tehnice.

Echiparea astronautilor cu bio-imprimante

Agentia Europeana Spatiala (ESA) lucreaza de asemenea la furnizarea de astronauti cu facilitati chirurgicale pentru a se asigura ca pot trata orice rani care apar in timpul misiunilor lungi.

“Transportul suficient de necesar medical pentru toate eventualele cauze de ranire ar fi imposibil in spatiul si masa limitata a unei nave spatiale”, explica Tommaso Ghidini, seful diviziei Structuri, Mecanisme și Materiale a ESA. “In schimb, o solutie de bioprintare 3D le va permite sa raspunda urgentelor medicale in momentul in care apar.”

Un alt beneficiu major al bio-imprimarii osoase si a pielii include un risc redus de respingere, deoarece celulele astronautilor proprii sunt folosite pentru a crea materiale de imprimare prime.

 

Sursa: www.all3dp.com

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *