Craniu transparent tiparit 3D pentru urmarirea in timp real a activitatii cerebrale

craniu implant

Craniu transparent tiparit 3D pentru urmarirea in timp real a activitatii cerebrale

Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au dezvoltat un model de craniu transparent tiparit 3D pentru soricei, ca o modalitate de a vizualiza activitatea in timp real pe suprafata creierului. Dispozitivul, supranumit See-Shell, ar putea ajuta la furnizarea de noi perspective asupra afectiunilor creierului uman, precum: confuzii, Alzheimer si boala Parkinson.

„Ceea ce incercam sa facem este sa vedem daca putem urmari si interactiona cu parti mari ale suprafetei creierului de animal, pe perioade lungi de timp. Acest lucru ne va oferi noi informatii despre modul in care functioneaza creierul”, a spus Suhasa Kodandaramaiah, co-autorul studiului. 

In mod traditional, majoritatea oamenilor de stiinta s-au concentrat pe regiuni mici ale creierului si au incercat sa-l inteleaga in detaliu. Cu toate acestea, cercetatorii descopera acum ca ceea ce se intampla intr-o parte a creierului, in acelasi timp afecteaza alte parti ale creierului.

Pentru a realiza acest craniu, cercetatorii au scanat digital suprafata craniului soricelului si apoi au folosit scanarile digitale pentru a crea un craniu artificial, care are aceleasi contururi ca si craniul original. In timpul unei interventii chirurgicale precise, partea superioara a craniului este inlocuita cu dispozitivul transparent imprimat 3D.

Pentru prima data, tehnologia le permite cercetatorilor sa vada schimbari globale la o rezolutie de timp fara precedent.

„Acest nou dispozitiv ne permite sa privim activitatea creierului la cel mai mic nivel cu zoom-uri specifice asupra neuronilor, in timp ce obtinem o imagine de ansamblu a unei parti mari a suprafetei creierului”, a afirmat Kodandaramaiah. „Dezvoltarea dispozitivului si demonstrarea ca functioneaza este doar inceputul pentru ceea ce vom putea face pentru a avasa cercetariile”, sustine in continuare aceasta.

Un videoclip lansat de Universitate arata o scanare accelerata a creierului de soricel, vazut prin See-Shell.

„Aceasta tehnologie ne permite sa vedem cea mai mare parte a cortexului in actiune cu precizie si control, stimuland in acelasi timp anumite parti ale creierului”, sustine Benjamin Mayhugh, profesor la Colegiul de Stiinta si Inginerie.

Un avantaj important in utilizarea acestui dispozitiv este faptul ca organismul soricelului nu a respins implantul, ceea ce inseamna ca oamenii de stiinta pot studia acelasi creier pe o perioada indelungata.

 

 

Sursa: wwww.3ders.org

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *