Umiditatea, o problema in imprimarea 3D. Cum poate fi prevenita?

umiditate filamente 3d

Umiditatea, o problema in imprimarea 3D. Cum poate fi prevenita?

Umiditatea este o sursa de problema in imprimarea 3D, mai precis in cazul filamentelor. Filamentele 3D sunt predispuse la absorbtia apei intr-o mare masura: moleculele de apa sunt atasate de moleculele polimerice, formand astfel legaturi intermoleculare puternice. Aceste legaturi pot provoca micro-rupturi interne, care slabesc structura filamentului.

De altfel, atunci cand filamentul este incalzit in HotEnd, umiditatea patrunsa in material se poate evapora, provocand astfel goluri in interiorul filamentului. Golurile dintre straturi (care nu sunt intotdeauna vizibile cu ochiul liber) cauzate de evaporarea apei sunt puncte critice, unde fisurile se genereaza usor prin aplicarea unor valori scazute de forta. Acestea pot provoca o finisare aspra si albicioasa a suprafetei obiectului printat.

Anumiti utilizatori de imprimante 3D folosesc metode conventionale pentru a indeparta umiditatea din filament si a-l depozita, cum ar fi uscarea materialului intr-un cupor casnic si depozitarea filamentului in cutii cu o inchidere care nu este complet stransa. Aceste masuri, pe langa faptul ca sunt periculoase, nu sunt complet eficiente.

 

Cum prevenim umiditatea in cazul filamentelor 3D?

Durata de viata a unui filament de calitate este de 2-3 ani de la fabricatie, atat timp cat este in sigiliul si vidul sau original. Odata ce punga este deschisa, timpul necesar de  a-si pierde proprietatile mecanice si de culoare depinde de tipul de material si de depozitare. Un  filament de tip PLA sau ABS isi poate pastra proprietatile mai mult de 1 an, dar daca nu este stocat corespunzator, acesta va rezista o zecime de timp. In materialele delicate, precum Nylon si PVA, pierderea totala a proprietatilor poate fi cauzata in cateva zile.tatat pentru uscarea, cat si pentru depozitarea materialelor. Wanhao Box 2 dispune de 4 orificii de alimentare cu filament 1.75 mm – 3 mm.

Wanhao Box 2 este solutia optima pentru o durata lunga de viata a filamentelor 3D. Cu aceasta incinta monitorizati umiditatea, setati temperatura, timpul de uscare si masurati filamentul ramas pe rola.

Pastrati materialele in siguranta si printati 3D fara probleme!

 

 

 

 

Sursa: www.filament2print.com

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *