Ce este fotogrametria și cum poate ajuta la scanarea 3D?

Ce este fotogrametria și cum poate ajuta la scanarea 3D?

Ai scanat vreodată o sculptură de dimensiuni mari, sau un obiect, iar rezultatele măsurătorilor au fost un dezastru? Scanarea obiectelor de mari dimensiuni poate fi o provocare, din cauza erorilor care se acumulează după parcurgerea unei anumite distanțe de măsurare. Cum putem elimina erorile? Prin integrarea fotogrametriei în scanarea 3D. Astfel, putem spori viteza și precizia colectării datelor pentru procesul de modelare 3D.

Cum poate fi utilizată fotogrametria în scanarea 3D?

Scaner-ul 3D folosește lasere pentru a identifica geometria unui obiect. Odată ce punctele sunt capturate se generează un nor des de puncte, care poate crea un model 3D. Majoritatea scanerelor 3D din magazine sunt capabile să scaneze obiecte pe o rază de 1m, dar ar fi dificil să scaneze obiecte mari precum ar fi : turbinele eoliene, avioanele sau clădirile. Acolo intervine fotogrametria.

Când folosești fotogrametria, primul pas este să utilizezi markeri reflectorizanți pe suprafața obiectelor și ținte codate în jurul acestuia. O bară scalară este de asemenea necesară pentru a servi ca referință. Apoi, fotografiile sunt realizate din unghiuri diferite, asigurându-te că realizezi fotografii care se suprapun. 

Aceste poze vor ajuta la construcția generală a geometriei 3D a obiectului. Detaliile legate de suprafața obiectului pot fi capturate cu scanerul 3D. Cu camere de rezoluție înaltă și full-frame, sistemul fotogrametriei poate oferi un output de calitate ridicată. Datorită suprafeței sale mari de fotografiere și al algoritmului precis, poate reduce erorile de conexiune acumulate pe distanțe mari.

Cum poate ajuta Scantech? Prin partenerul său 3D4ALL!

Care vă oferă: „MSCAN photogrammetry system” pentru scanarea obiectelor de dimensiuni mari, cu cerințe ridicate, când vine vorba de precizie și repetabilitatea măsurătorilor. „MSCAN photogrammetry system” poate lucra singur sau poate funcționa cu scanere 3D portabile, pentru a obține o precizie volumetrică de până la 0.015 mm/m.

Pentru a duce fotogrametria la un alt nivel, Scantech oferă scaner-ul Kscan composite 3D care aduce scanarea cu infraroșu, laser albastru și fotogrametrie într-un singur dispozitiv. Va oferi rezultate de scanare repetabile cu detalii de o precizie ridicată. Când vine vorba de măsurători este potrivit atât pentru obiecte de scară largă, cât și pentru obiecte mici.

Iată un exemplu în care scaner-ul 3D SCAN ajută la inspectarea unui angrenaj planetar pentru o turbină eoliană. Diametrul acestui tip de angrenaj este în general mai mare de 1 metru și cântărește mai mult de 1 tonă. Inginerii pot obține toate detaliile piesei prin măsurători 3D, folosind „KSCAN-Magic 3D scanner” cu fotogrametrie încorporată.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *