Sistemul de bioprinting trateaza ranile prin imprimarea directa a pielii pe ele

Sistemul de bioprinting trateaza ranile prin imprimarea directa a pielii pe ele

Vindecarea unei rani prin imprimarea directa 3D a celulelor pielii pacientului pe ea suna ca un scenariu SF. Insa oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din Wake Forest, Carolina de Nord, au creat ceea ce se crede a fi primul sistem mobil de bioprinting pentru piele, care poate imprima direct pe rana. Sistemul este primul de acest fel si permite imprimarea directa a pielii cu doua straturi pe plagi.

Sean Murphy, autorul principal al lucrarii, a declarat: „Aspectul unic al acestei tehnologii este mobilitatea sistemului si capacitatea de a asigura gestionarea la fata locului a ranilor extinse, prin scanarea si masurarea acestora pentru a depozita celulele direct in locul in care sunt necesare pentru a crea pielea”.

Oamenii de stiinta explica faptul ca milioane de oameni sunt afectati de boli cronice, mari sau non-vindecatoare. Iar acest sistem de bioprinting ar putea vindeca pacientii cu ulcer diabetic, de exemplu.

 

Cum functioneaza acest proces?

  1. Se iau celulele pielii din tesutul neafectat pentru a le creste;
  2. Celulele sunt amestecate cu hidrogel si pune in bioprinter;
  3. Tehnologia imagistica scaneaza rana si ii indica imprimantei celulele pe care trebuie sa le livreze si unde;

Celulele sunt depozitate direct in rana si imprimate pentru a replica structura stratului de piele.

bioprinting

„Tehnologia are potentialul de a elimina nevoia de grefe de piele dureroase, care provoaca o desfigurare suplimentara pentru pacientii care sufera de rani mari sau arsuri”, a declarat Anthony Atala, co-autorul studiului.

Un bioprinter mobil care poate oferi managementul la fata locului ar putea contribui la accelerarea furnizarii de ingrijiri si la scaderea costurilor pentru pacienti.

Pana in prezent, aceasta metoda a fost testata numai pe modele preclinice.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *