Structuri tiparite 3D pentru izolarea celulelor canceroase

Structuri tiparite 3D pentru izolarea celulelor canceroase

O echipa de cercetare biomedicala de la Universitatea din Girona, Spania, a gasit modalitatea de a izola celulele stem ale cancerului de san, datorita unor scheme imprimate 3D. Echipa spune ca aceasta capacitate va facilita studierea celulelor cancerului de san si dezvoltarea de tratamente farmaceutice care vor reduce riscul de recadere la pacienti.

Cancerul de san triplu negativ este un subtip agresiv al cancerului de san, ale carui sanse de recidiva sunt mai mari decat celelalte tipuri de boala (20-30% dintre pacienti ajung sa aiba nevoie de mai multe tratamente). Aceasta recurenta a bolii este rezultatul celulelor tumorale care raman in organism chiar si dupa chimioterapie sau radioterapie.

Prin izolarea celulelor stem triple negative ale cancerului de san, cercetatorii de la Universitatea din Girona au scopul de a facilita dezvoltarea de medicamente care ataca direct si exclusiv celulele canceroase, fara a distruge celulele sanatoase din organism. „O tumoare este alcatuita din mai multe tipuri de celule si acestea sunt celulele pe care le avem in proportii mici. Prin urmare, este complicata localizarea acestor celule in interiorul tumorii”, a explicat Teresa Puig, directorul unitatii de Oncologie a Grupului pentru Investigarea Noilor Obiective Terapeutice.

Astfel, cercetatorii au fost in masura sa izoleze cu succes celulele cancerului de san prin utilizarea unei structuri de schele, imprimate 3D. In faza de dezvoltare, echipa a generat o serie de 27 de configuratii de schela, utilizand metoda de proiectare experimentala Teguchi. In practica, structurile au fost create prin joc cu diferiti parametri de imprimare, incluzand inaltimea stratului, densitatea umpluturii, modelul de umplere, directia si fluxul de umplere.

scheme 3DJoaquim de Ciurama, directorul Grupului de Cercetare pentru Ingineria Produselor, Proceselor si Productiei, a explicat: „Aceasta structura este o retea construita pe baza unor serii de parametrii – cum ar fi porozitatile, spatiile si distanta dintre doua elemente – si este capabila sa permita celulelor sa ramana sau nu pe matrice si sa creasca”.

Dupa gasirea celei mai bune structuri de schele pentru izolarea celulelor canceroase, cercetatorii vor continua studiind celulele stem in profunzime, Scopul final este de a localiza bio-indicatorii care cauzeaza tumorile si de a gasi medicamentele pentru a le ataca, fara a afecta alte celule din organism.

In plus, imprimarea 3D a permis cercetatorilor sa imbunatateasca eficienta procesului de cercetare, reducand costurile in comparatie cu metodologiile traditionale.

 

Sursa: www.3dprintingmedia.network

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *