Progrese in bioprinting-ul 3D

bioconsumabile

Progrese in bioprinting-ul 3D

Progrese in bioprinting-ul 3D

O echipa internationala de cercetatori – condusa de profesorul Michael Kühl de la Departamentul de Biologie, Universitatea din Copenhaga – a implementat nanoparticule sensibile la oxigen intr-un material de gel care poate fi utilizate pentru imprimarea 3D a structurilor complexe, biofilmelor si tesuturilor vii.

„Tiparirea 3D este o tehnica larg raspandita pentru producerea obiectului in materiale plastice, metalice si alte materiale abiotice. Bioprint-ul 3D este un domeniu in dezvoltare rapida!”, a declarat Kühl.

Grupul a dezvoltat un biocombustibil, prin implementarea de nanoparticule luminoase sensibile la oxigen in matricea de tiparire. Astfel, atunci cand lumina albastra activeaza nanoparticulele, aceastea emit lumina rosie in proportie cu concentratia locala de oxigen: cu cat mai mult oxigen, cu ata mai putina lumina rosie.

Intregul proces poate fi inregistrat cu o camera, care permite monitorizarea non-invaziva a dinamicii oxigenului si a distributiei celulelor in bioprinturile 3D, fara a fi nevoie de o esantionare distructiva.

„Este important ca adaosul de nanoparticule sa nu schimbe proprietatile mecanice ale biocombustibilului, pentru a evita stresul celular si chiar moartea, in procesul de imprimare. „, a afirmat Kühl.

Studiul demonstreaza modul in care biocombustibilii si nanoparticulele pot fi calibrati si utilizati, de exemplu, pentru monitorizarea fotosintezei si respiratiei algelor, precum si a respiratiei celulelor stem in structuri bioprintate cu unul sau mai multe tipuri de celule.

„Bioprinting-ul 3D cu biocombustibile este o noua tehnologie puternica, care poate fi aplicata in multe alte domenii de cercetare, nu dor in biomedicina”, a mai declarat Kühl.

Echipa este interesata in explorarea unor aplicatii pentru studiul lor.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *